Mordecai

Mordecai was the uncle of Esther in the Book of Esther from the Bible. When everyone was forced to bow down to the nonsence of his time he stood his ground and refused. I am an opinionated man and this is where i stand up for what I believe in. Many articles are in swedish.

Namn:
Plats: Sweden

torsdag, maj 17, 2007

Rädslans politik

Insändare som publicerades i Nya Dagen i augusti 06

I torsdags fick jag ställa en fråga till Lars Leijonborg i SVTs utfrågning.Jag frågade om jag som kan känna mig trygg i folkpartiets storebrorvärld. Lars svarade som väntat, efter retorikens abc, inte på min fråga utan berättade istället varför vi behöver mer övervakning. Terror, organiserad brottslighet, trafficing ovs. Rädslans retorik ekar från andra sidan oceanen där man i fem år drivit igenom en allt mer kontrollerande och hård politik. The Patriot Act låg på hyllan och väntade på att något skulle få det amerikanska folket tillräckligt rädda för att acceptera rejäla inskränkningar i deras frihet. När 9/11 märkligt nog inträffade var man snabbt igång med den nya världsordningen. Resultatet av The Patriot Act har fått svallvågor över hela världen med oskyldiga människor vars rättigheter har kränks och deras liv har slåtts i spillror. I Sverige har vi åtminstone tre personer som har fått sina tillgångar frysta, de har blivit bortförda och torterade. Alla tre visade sig oskyldiga. Allt genomfört av en så kallad demokratisk stat som skrivit under konventionen om mänskliga rättigheter. Inget gott kommer från en politik vars drivkraft är rädslan. Rädsla för mobbare, brottslighet, terror eller oordning i största allmänhet. Rädslans politik föder inget annat än kontroll, maktmissbruk, segregering, främlingsskap och våld. Man behöver inte vara en Einstein för att inse att kriget mot terrorismen har fött fler terrorceller än vad vi annars skulle haft. Senast i fredags gick Bush ut och erkände att Irak och Al Qaeda inte hade något med varandra att göra. Kvar som verkligt argument för krigen står bara makten, profiten och rädslan.
Terrorism, brottslighet och mobbning kommer inte ur vissa kulturer utan ur fattigdom, utanförskap och bristande trygghet och närhet.
(En vän till mig är bror till en av rymmarna från Hall-anstalten. Media beskriver mannen som en av Sveriges farligaste. Min vän beskriver sin bror som en vilsen och rädd individ med traslig relation till sin far. Hårdare straff kommer bara göra honom ännu mer missanpassad. Som mobbningskonsult i skolan vill jag påpeka att om folkpartiet får genomföra sina hårdare tag i skolan kommer det att resultera i att barn med låg självskänsla blir ännu mer betryckta. Att slänga ut en mobbare från skolan är det samma som att ge dem en knuff in i kriminalitet.)
Vi behöver inte mer övervakningskameror och avlyssning för att skapa en tryggare värld. Vi behöver en politik som ger barn trygga familjeförhållande och en skola där man blir sedd och uppmuntrad inte straffad. Vi behöver främja integration, handel och internationellt utbyte, kommunikation och internetutveckling världen över. Det skapar verkliga bryggor och varaktiga relationer. Människor som mår bra utför inte terrorhandlingar.
Slutligen vill jag säga att all övervakning inte tjänar allmänheten utan makten. Har man en gång tillåtit övervakningssamhället går klockan inte att vrida tillbaka. Vem vet om morgondagens makt står på din sida.

Etiketter: , , , , , , ,