Mordecai

Mordecai was the uncle of Esther in the Book of Esther from the Bible. When everyone was forced to bow down to the nonsence of his time he stood his ground and refused. I am an opinionated man and this is where i stand up for what I believe in. Many articles are in swedish.

Namn:
Plats: Sweden

fredag, mars 12, 2010

Om Mohammed och iPhone

Ibland blir jag förundrad över vad folk upprörs över. Jag läser en del av tekniktidningarna på idg.se. Varje gång iPhone (den manick jag skriver detta med) omskrivs i positiva ordalag följs artikeln av en lång serie upprörda kommentarer av människor som menar att den är överskattad, hajpad och undermålig m.m. Ofta är det dessutom samma människor som gör det gång på gång. Vad är det som driver dem? Jag upplever det som en väldigt trivial fråga. Om nu vi som har den är väldigt nöjda med den och den är medias gullebarn vad hjälper det att skriva tusen sura kommentarer? Gillar man inte iPhone står det var och en fritt att skaffa en annan telefon. Det är verkligen ett lyxproblem.

En annan till synes trivial fråga är den om Lars Vilks rondellhund föreställande Mohammed och andra liknande ganska beskedliga skämt på Mohammeds bekostnad. Ur ett västerländsk perspektiv är det häpnadsväckande att en liten dåligt tecknad hund med människoansikte kan skapa ett sådant ståhej världen över. Att människor ända borta i Irland och USA konspirerar för att döda en virrig svensk konstnär på grund av teckningen är ju rent löjeväckande. Sett ur ett muslimskt perspektiv kan man förstå att de reagerar eftersom hund är ett skälsord i arabvärlden. Så budskapet för dem är tydligt: Er aktade profet är en hund eller som vi skulle sagt, ett svin. Klart de kan bli upprörda men står reaktionen verkligen i relation till brottet? Är denna banala teckning verkligen värd en Fatwa? Världen är full av nidbilder på Jesus, Buddha och andra gudar/andliga ledare men eftersom folk garvar lite och går vidare så faller de snabbt i glömska. Med Mohammedkarikatyrerna blir saken en annan. Den paradoxala effekten blir att teckningar som skulle ha förpassats till konstens utkanter blir världskända och konstnärerna i fråga får förvisso dödshot över sig men deras verk ökar sannolikt i värde markant. Samma sak hände med Ecce Homo, utställningen som sände chockvågor genom det kristna Sverige. Hade reaktionerna inte varit så starka hade heller inte utställningen blivit så framgångsrik. Samma sak gäller med iPhone. Att den väcker så starka känslor och att folk lägger så mycket energi på att kritisera den ökar faktiskt hajpen kring telefonen. Apple bockar, bugar och skrattar hela vägen till banken.

Sen undrar jag varför muslimer alltid bränner flaggor? Varför ska hela Sverige stå till svars för en persons teckning? Jag är svensk men har inget med detta att göra. Varför dömer då muslimerna mig?