Mordecai

Mordecai was the uncle of Esther in the Book of Esther from the Bible. When everyone was forced to bow down to the nonsence of his time he stood his ground and refused. I am an opinionated man and this is where i stand up for what I believe in. Many articles are in swedish.

Namn:
Plats: Sweden

söndag, februari 21, 2010

Vargavinter

Jag håller just nu på att läsa en roman från 1978 kallad Den sjätte vintern. Den handlar enligt dåtida tidsandan om en nära förestående istid. Passande litteratur när vi har den kallaste och snörikaste vintern på minst 20 år. I skrivande stund rasar den sjuttioelfte snöstormen denna vinter. Drivorna ligger flera meter höga längs Stockholms gator. Lite ironiskt efterspel till det farsartade klimatmötet i Köpenhamn och Climategate som sände chockvågor över världen i slutet av november 09. Nåja här i lilla ankdammen Svedala där bara en åsikt ryms åt gången orsakade Climategate bara lite krusningar.

Hursomhelst så är det intressant att notera hur borden har vänt sedan 70-talet då istiden stod för dörren och nu 30 år senare smälter polarisen. Vad hände egentligen. Enligt filmen The Great Warming Swindle var det Thatcher som behövde medel att dämpa engelsmännens oro under kolkrisen på 80-talet. Hon hittade en forskare som stick i stäv med dåtidens populära teorier föreslog uppvärmning istället för avskyling. Sedan kom Romklubben i början av 90-talet fram till att världen behövde ett gemensamt problem för att enas. Växthuseffekten borde kommit som en skänk från ovan ungefär samtidigt.

Det hela sätter åter frågan om vetenskapens objektivitet i fokus. Är frågan om jordens uppvärmning en vetenskaplig, ideologisk, religiös eller politisk fråga? Förmodligen en del av varje. Särskilt det förstnämnda och sistnämnda. När hela världen hetsas av dramatiska datorgenererade klimatmodeller sätts snöbollen (he he) i rullning. Politiker och media eldrar på ännu mer. Ekonomiska medel dirigeras utifrån politiska miljömål och pådriver därför forskare att ställa frågor i en viss riktning. Till slut uppstår sanningar i folks medvetande som är svåra att kullkasta. Exakt samna utveckling har vi sett med evolutionsteorins upphöjda särställning under 1900-talet.

Naturligtvis är det bättre att utgå från att människan orsakat eventuell uppvärmning än det motsatta. Problemet ligger dock i att vi riskerar att missa viktiga lärdomar om miljö och väder om vetenskapsmän pressas av ekonomiska och ideologiska incitament att bara ställa vissa frågor snararen andra.

Det kan också få enorma begativa konsekvenser på världens ekonomi. Fast det är ett så stort område att jag inte ger mig in på det nu.

Tills vidare fortsätter jag köra min miljöbil genom snöstormen trots att jag tvivlar på klimatalarmisternas domedagsprofetior.